Pentru noi romanii, Paștele reprezintă cea mai importanta sarbatoare creștinească a anului. Are o imensa incarcatura spirituală, fiind evenimentul care celebreaza Învierea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, in a treia zi după rastignirea Sa din Vinerea Mare.
In traditia ortodoxa, inceputul marii sarbatori e marcat de postul de 40 de zile, in care se comemoreaza evenimentele premergatoare Invierii Domnului.
Ultima saptamana din Postul Mare, Saptamana Patimilor, incepe in Duminica Floriilor, cand se sarbatoreste intrarea lui Isus in Ierusalim, si se incheie in Sambata Mare.
Fie ca vorbim de mancare, de credinta sau superstitii, ca orice mare eveniment crestinesc sarbatorit in Romania, si de Paste intalnim obiceiuri mostenite din vremuri stravechi, care s-au perpetuat de-a lungul generatiilor, cu scopul de a primi in casa bunastare si sanatate.
O semnificatie importanta o are Joia Mare din Saptamana Patimilor, dedicata pregatirii casei pentru ca Sarbatoarea sa intre intr-o casa curata. Tot in aceasta zi se vopsesc ouale in culoarea rosie, care semnifica sangele Mantuitorului.
In zilele noastre, ouale nu mai primesc doar culoarea rosie ca vesmant ci si galben, albastru sau verde, pentru ca masa de Paste sa fie mai colorata si mai vesela.
Vinerea Mare este destinata in mare parte curatirii sufletesti. Se spune ca cine tine post negru in aceasta zi sfanta va avea belsug in casa si Dumnezeu il va ajuta la cele bune. Nu se mananca nimic cu otet si este interzisa consumarea urzicilor, pentru ca Iisus a fost batut cu urzici si i s-a dat sa bea otet. De asemenea, nu este indicat sa faci treburi gospodaresti. Le poti lasa pe a doua zi, in Sambata Pastelui.
Ca si celelalte zile care preceda Pastele, si Duminica Pastelui este marcata de diverse credinte populare. Un obicei ritual consta in spalatul cu apa neinceputa continand un ou rosu, pentru a aduce sanatate si rumeneala in obraji, un banut de argint – simbol al bogatiei – si un fir de iarba verde, semn al prosperitatii in casa.
Se mai spune ca e bine ca primul ou sa fie ciocnit de capul familiei si sa fie mancat impreuna cu toata familia, pentru a fi mereu impreuna.
Printre alte superstitii se numara:
■ La masa de Pasti e bine sa mananci mai intai un ou, deoarece, se crede, acesta aduce sanatate trupului pe parcursul anului, apoi peste si pasare, pentru a fi sprinten si usor;
■ In ziua de Pasti nu este bine sa dormi, pentru ca in restul anului vei fi somnoros sau vei avea ghinion;
■ Lumanarea de la Inviere trebuie pastrata in casa si aprinsa ori de cate ori au loc evenimente neplacute;
■ Daca pastrezi un ou rosu 40 de zile dupa Pasti si nu se strica sau prima persoana care iti intra in casa este barbat vei avea noroc tot anul;
■ Nastere si moarte: Copiii nascuti in Duminica Pastelui vor avea noroc toata viata, iar cei care mor in aceasta zi sunt scutiti de Judecata divina, sufletele lor ajungand direct in Rai.
Ca orice alta sarbatoare, Pastele este destinat reunirii cu persoanele dragi. Lasand obiceiurile la o parte, duminica, in Ziua Invierii, este important ca toti membrii familiei sa se stranga la masa, sa ciocneasca oua in timp ce rostesc “Hristos a Inviat!” si “Adevarat a Inviat!”, sa lase grijile macar pentru o zi si sa sarbatoareasca Invierea Domnului.